dijous, 27 de febrer del 2014

DIA DE NACIONS UNIDES PER A L’ABOLICIÓ DE LA PENA DE MORT (1 de març)

Cada dia a cada indret del món hauria de ser una jornada en contra de la mort violenta en general i de la pena de mort en particular, i a favor de la vida. Costa molt salvar vides per causes de malaltia, accidents de trànsit, etc. per a què les vides siguin destruïdes en un moment, a més a més de forma, sovint, arbitrària.
Ens hem preguntat alguna vegada per què els condemnats a la pena capital són sempre de classe social baixa? Podem esgrimir molts arguments en contra de les execucions. Tot un decàleg.
  1. És immoral posar-se al mateix nivell que els assassins.
  2. La major part dels condemnats a mort han tingut poques possibilitats de defensar-se. Sovint han tingut un advocat d’ofici.
  3. Els més rics s’envolten d’un meravellós equip d’advocats brillants, equip que pot fer miracles i que els acusats tinguin condemnes ridícules.
  4. La pena de mort no és dissuasiva, no és exemple per no delinquir. La prova que es va realitzar a la Gran Bretanya a mitjans del segle XX deixant-la en suspensió durant uns anys va demostrar que no pel fet de no aplicar-la augmentava el nombre de delictes de sang.
  5. La missió de la justícia no és la revenja, és inserir a la societat  el  delinqüent.
  6. Als Estats Units d’Amèrica, on porten estadístiques de tot, s’ha demostrat que 1 de cada 5 executats era innocent.
  7. La pena de mort s’executa amb absoluta fredor, i sovint transcorreguts molts anys des que va tenir lloc el delicte, per part de l’Estat. No és igual a matar amb ofuscació i sense capacitat de raonament.
  8. Les circumstàncies vitals de bona part dels assassins i delinqüents acostumen a ser molt més dures que les de la resta dels ciutadans, pobresa, famílies des estructurades, mancances afectives durant els primers anys de vida,...
  9. Els més grans criminals, aquells que no han mort 1, 5 o 20 persones, han mort milers o milions de persones per les seves decisions polítiques, no paguen mai, ans al contrari, són ben rebuts a qualsevol país del món. Com va dir un sociòleg: Els més grans criminals no són a les presons ja que ells tenen les claus.
  10. Els més grans criminals, perquè acaparen terres i riqueses desposseint la majoria de la població, condemnant a la fam i a una vida indigna milers de milions de persones, són admirats al món global.

I pels cristians cal afegir-hi el mandat de Jesús. Perdonar. Perdó incompatible amb la radicalitat i irreversibilitat de les execucions.

Solució: Crear les condicions adients que permetin l’inseriment dels delinqüents.
No hi ha dubte que si el punt de partida dels més de 7.000 milions d’habitants del planeta for semblant, bona estructura familiar, afectiva, educativa, laboral,... el nombre de delictes disminuiria dràsticament.

Una societat injusta no pot aplicar penes injustes. La Llei del Talió té més de 2.500 anys. La civilització i la cultura han de servir per alguna cosa. Sí a la vida, sí a la vida digna. No cometrem la ingenuïtat de dir que no cal que hagi presons, però sí proposarem unes presons que ajudin a tornar a les persones la seva dignitat perduda. A aquells que, pel que sigui, han violat la seva pròpia dignitat i la dignitat dels altres.

Joaquim Alsina

Permanent de FISC-Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada