dilluns, 9 de novembre del 2015

ELS CONFLICTES ARMATS

Malgrat els avenços que ha experimentat el nostre món, la civilització no ha aconseguit eradicar la violència i les guerres segueixen tenint un lloc de privilegi en els mitjans informatius.

Podem definir conflicte armat com violència exercida de formes molt diverses. Pot ser violència directa, amb armes, violència estructural, permet la pobresa i la manca d’accés a les necessitats bàsiques com educació i sanitat, a una vida digna, i la violència cultural exercida contra grups ètnics de cultura diferent a aquells que estan en el govern.

Els conflictes actuals són a l’interior d’un estat o regionals, és a dir, afecten a territoris al voltant d’aquell estat que viu el conflicte. És el que passa a Síria o a la R. D. del Congo.

Quines són les causes dels conflictes? 

  • Domini dels recursos econòmics 
  • Enfrontament entre identitats culturals diferents 
  • Democràcies imperfectes o manca de democràcia i lluita pel poder 
  • Multinacionals i/o estats que intervenen en tercers països 
  • Proliferació d’armes i fàcil accés a elles 
  • Cultura de l’odi i la violència


ALGUNS CONFLICTES IMPORTANTS

COLÒMBIA
Guerrilles, narcotraficants, militars i paramilitars s’han enfrontat des de fa molts anys per causes molt diverses, des de millorar el rendiment dels seus negocis a intentar assolir un nivell de vida digne, passant pel manteniment de la situació d’injustícia (exèrcit i paramilitars).

REPÚBLICA DEMOCRÀTICA DEL CONGO
Viu en situació d’extrema violència des de l’època del colonialisme fins avui. Primer va ser el rei belga Leopold, després el dictador Mobutu i finalment els enfrontaments ètnics que tenien al darrere Bèlgica, França, EEUU i diversos estats de la regió. El anys 90 dels segle XX varen causar més de 4.000.000 de morts. Causa: Or, diamants, coltan,...

ISRAEL-PALESTINA
La proclamació dels Estats d’Israel i de Palestina el 1947, per Nacions Unides, va iniciar el conflicte. Primer entre països del Pròxim Orient més Egipte contra Israel. Després dels acords de pau entre Egipte i Israel, entre palestins i jueus. Fins que els palestins no tinguin un estat propi serà difícil donar per acabat l’enfrontament. El mur que ha edificat Israel per a separar les dues comunitats empitjora la situació.


CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA 

Són moltes , totes negatives que porten a la destrucció i la mort. Per citar-ne algunes: morts, mutilats, violacions, desplaçats, refugiats, nens soldats que arriben a ser obligats a matar els propis pares, destrucció de les ciutats ... i greus problemes psicològics. 


CAL TREBALLAR PER LA CULTURA DE LA PAU 

Si a nivell global la pau depèn dels acords, convenis i tractats entre les Grans Potències, a nivell més local i proper, aquesta és possible mitjançant un sistema social just, el que implica que totes les persones poden accedir a una vida digna, a l’educació i a la sanitat, i que tothom veu respectada la seva cultura i la seva identitat.

Joaquim Alsina 
Permanent FISC-Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada