dimecres, 16 d’octubre del 2013

EL DIA DE LA NENA I DE LA DONA RURAL

El dia 11 d’octubre és el dia de la nena i el dia 15 el dia de la dona rural. Per què NNUU dedica una jornada a nenes i dones rurals? Perquè cal vetllar pels drets de les nenes i dones, sobre tot si tenim en compte que de cada 10 persones pobres en el món, 7 són dones, i entre aquestes una alta proporció de nenes i dones rurals. Són elles les que van a buscar l’aigua a un pou en les regions més remotes o no tant d’Àsia, Àfrica o Amèrica Llatina. Els nens van a escola, les nenes arriben tard i el mestre ja no les deixa entrar a l’aula. O són elles les que romanen a casa ajudant la mare en les tasques de la llar i a tenir curar dels germanets petits.
Sempre sentim parlar de violació en femení, de maltracta en femení per qui rep i en masculí per qui colpeja o assassina. És evident qui té les de perdre. També és evident que si volem que els països del Sud surtin del subdesenvolupament cal educar i preparar les nenes que després seran dones. Quan visitem un país del Sud, ens adonem de seguida que és la dona la que sustenta la família i la que vertebra la societat, d’aquí la importància de preparar-la bé. Cal que la dona assumeixi que ella té, com a mínim, els mateixos drets que l’home. Totes les ONG pel desenvolupament ens preocupem d’apoderar les dones per tal que ocupin el lloc que els correspon a la societat civil. 
També constatem les ONG, com succeeix amb FISC, que les dones responen a la confiança que es diposita en elles. En situacions extremes, com ara camps de refugiats, es prepara les dones per ensenyar la gent del camp formes de comportament higiènic, com millorar els conreus o com tractar el ramat per tal que no s’escampin malalties. Sempre s’obté un resultat magnífic, tal com ha succeït als camps de refugiats del Txad al costat de la frontera amb Sudan.  
Des d’aquí podem exigir als nostres polítics i a les diverses organitzacions que posin especial interès en potenciar el paper de la dona. Si sovint critiquem que al nostra país els salaris de les dones són inferiors als del homes ens podem imaginar el que passa a altres continents.

Joaquim Alsina Cardiel – Setembre 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada