dijous, 17 d’abril del 2014

17 d’abril: Dia Internacional de la lluita camperola

Curuguaty-Paraguai
Protestes camperoles
El mal repartiment de terres, els camperols sense terres, és una situació que s’origina fa segles, a Europa des de l’Edat Mitjana, i s’ha agreujat al llarg dels segles XIX i XX. Dóna la sensació que aquesta situació no acabarà mai. A l’Espanya de la II República un dels problemes més greus va ser aquest, la gran quantitat, dos milions de jornalers, de camperols sense terra. Avui, ha canviat alguna cosa en quant a latifundis a la meitat sud peninsular?

A Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina estem assistint, des de fa uns anys, a la compra de grans extensions de terres per part d’estats i de grans corporacions multinacionals. Es tracta d’assegurar-se aliments i combustibles d’origen vegetal o simplement preveure situacions en un futur més o menys llunyà, quan siguin necessàries més terres per proveir les respectives poblacions o obtenir més beneficis.

Dos exemples:
Guatemala. Polochic. Camperols es neguen a abandonar terres, alguns moren. Les cabanes on viuen són incendiades. Oxfam inicia una campanya per tal que els camperols puguin tornar a les seves terres. La mobilització recolzada per centenars de milers de signatures aconsegueix que el govern guatemalenc doni la raó als camperols.

Paraguai-Camps de soja
Paraguai. Curuguaty. El dictador Stroessner va entregar terres, que eren de tots, als militars i amics en un clar cas de nepotisme. Des de fa dos anys, a Curuguaty, els camperols reivindiquen els seus drets sobre aquestes terres, les ocupen i es produeix una autèntica massacre. Molts moren, altres desapareixen i uns altres són detinguts i es troben en vaga de fam indefinida. Segueixen la lluita, recolzats per Oxfam Intermón, i esperen que es restableixi la justícia. A Paraguai 1,6 % dels propietaris posseeixen el 80 % de la terra. Una situació d’injustícia que clama al cel. Avionetes passant fumigant sense tenir en compte ni els treballadors dels camps ni el medi ambient, uns i altres greument contaminats. Soja i soja transgènica s’han convertit en el principal producte d’exportació del país. En front d’aquesta situació, l’ONG FISC de Lestonnac procura hortes comunitàries al país amb la finalitat d’assolir un estatus de sobirania alimentària per la població.

Podríem afegir el desplaçament d’agricultors per urbanitzar terrenys a la Xina i fa molts més anys, més de 25,  el defensor dels sense terra,  dels treballadors del cautxú i dels indígenes al Brasil, Chico Mendes, fou assassinat pels fazendeiros. És evident que, com que els camperols no tenen força social, capacitat de ser un lobby, tothom abusa d’ells.

En ple segle XXI, és inexplicable que es visquin situacions més pròpies d’èpoques pretèrites que de l’actualitat.

La terra per a qui les treballa, perquè tenim fe en què un món millor és possible.

Joaquim Alsina

Permanent FISC-Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada