dimecres, 2 d’abril del 2014

Dia internacional del perill de les mines, 4 d'abril

Les mines que mutilen persones, amagades sovint sota atractius colors que criden l’atenció dels infants, estan presents encara a moltes regions del món. Els colors vius volien atreure les mans de nens que quedarien brutalment mutilats. L’èxit  d’aquest tipus de mines era mutilar, no matar. En una guerra és molt més interessant mutilar que matar. Als molts se’ls enterra, als mutilats cal ajudar-los. Dues persones estaran ocupades en ajudar a cada un dels que no poden caminar o no poden utilitzar mans i braços.
Fabricar mines era un gran negoci fins i tot per a conegudes fàbriques de cotxes. Però encara era més negoci desminar, quantitat astronòmiques.
Gràcies a milions de signatures, a la Convenció d’Ottawa de 1997 es va decidir deixar de fabricar aquest tipus d’armes. Un cop més, l’opinió pública mundial ha evidenciat que, quan vol, és un poder a tenir en compte.
Malgrat haver-se deixat de fabricar, segueixen estan presents a moltes vides i segueixen sent culpables de moltes morts.
Cambotja. Durant la guerra del Vietnam i després sota la cruel dictadura de Pol Pot i els khmers rojos, 2.000.000 de cambodjans foren assassinats sobre una població d’uns 8.000.000 d’habitants. Durant el conflicte es varen semi enterrar tantes mines com habitants tenia el país. Això implicava que gran part del territori no es podia cultivar per por a l’esclat de les mines. Trenta anys després les mines segueixen causant víctimes. Camps de refugiats del Servei Jesuïta als Refugiats varen instal·lar tallers de fabricació de pròtesis que els propis mutilats fabriquen.
Quan els tsunamis han escombrat amb vent i aigua el sud-est  d’Àsia han barrejat terres de forma que no és possible saber quines terres estan lliures de mines i quines no. El drama segueix.
Si hem aconseguit acabar amb la fabricació de les mines persona encara tenim pendent acabar amb les bombes raïm que dispersen explosius a diverses zones del món.
És evident que no hi ha armes bones ja que totes han estat concebudes per fer mal, però hi ha algunes especialment cruels i que ataquen la població més pobre, més vulnerable i més innocent.
Mai més utilitzar mines persona o bombes raïm, mai més.

Joaquim Alsina
Permanent FISC-Catalunya.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada