dimecres, 27 de novembre del 2013

DIA DEL VOLUNTARIAT DE NACIONS UNIDES: 5 DE DESEMBRE

Nacions Unides celebra el 5 de desembre el dia del voluntariat. Mai com ara ha estat imprescindible la col·laboració altruista de persones que donen temps, esforç i coneixements a associacions de tot tipus, en especial les dedicades al tercer sector, a tenir cura dels que necessiten una especial atenció, no sols alimentària, també afectiva, i a tenir cura també dels que es troben molt més lluny, a països on la majoria de la població es troba en situació de precarietat per no dir de pobresa, una pobresa que fereix la sensibilitat dels qui la sofreixen i del qui la contemplem i que demana a crits canviar les perverses estructures econòmiques del nostre món. Ho acaba de recordar el Papa Francesc, el capitalisme és una estructura de pecat, un sistema econòmic que mata.
Ara, com mai, cal la mobilització de les societats benestants d’Europa a favor dels desvalguts d’aquí i dels d’allà. Ara que les ajudes públiques, què lluny queda aquella aspiració del 0’7 % del pressupost dels estats dedicat a cooperació, han quedat reduïdes a quantitats simbòliques o simplement han estat suprimides. La famosa frase de Kennedy: “No preguntis què pot fer el teu país per tu, pregunta’t que pots fer tu pel teu país”, la podríem ampliar a escala planetària. Què pots fer tu pels pobres del món, pel teu planeta?.
Les ONGD no podrien existir sense el concurs dels voluntaris que supleixen, amb molt bona voluntat, la manca de recursos. Hem de recordar que els voluntaris poden fer tot tipus de tasques, des de tasques administratives fins tasques de sensibilització, mobilització social, recollida de signatures, recollida de fons, d’aliments,... el llistat és interminable.
A més a més, ser voluntari proporciona una satisfacció moral. Som nosaltres els que hem de donar gràcies, tal com fan els hindús, per poder ajudar altres persones que no estan en la nostra situació. Des d’aquí una invitació a la participació, ja que a les nostres societats podem dedicar temps als altres perquè tenim les necessitats bàsiques cobertes. Als països del Sud poc voluntariat pot haver-hi ja que la majoria de la població prou feina té per poder subsistir.
Entre tots podem fer un món més just i més humà.
Joaquim Alsina
Permanent FISC-Catalunya

Campanya per aconseguir fons per a les escoles FE Y ALEGRIA de Paraguai

Cooperant a Santiago de los Caballeros, República Dominicana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada