dijous, 20 de febrer del 2014

Dia 20 de febrer, dia de Nacions Unides dedicat a la JUSTÍCIA SOCIAL

Etiòpia: Camp de conreu-Tècniques primitives
El 20 de febrer celebrem, amb NNUU, el dia mundial de la justícia social. Si se celebra una diada d’aquestes característiques és perquè no hi ha justícia social al món. Al contrari, el que impera és la desigualtat més extrema en un clima de total impunitat. Un dels primers teòrics del capitalisme, Malthus, feia recaure la pobresa sobre els propis pobres. Com que els pobres es multipliquen amb suma facilitat no tenen suficients mitjans per atendre totes les boques que han d’alimentar. Avui, els neomaltusians segueixen el mateix argument i, així, si hi ha pobres és per culpa d’ells mateixos, Escola de Chicago i Milton Friedman “dixit”. Per contra, el marxisme, el capitalisme social de mercat i l’Església Catòlica i altres esglésies cristianes estan d’acord en què la causa de la pobresa és la iniquitat. La desigual distribució de recursos a tot el món. Si la culpa fos de l’excés de població, ens preguntaríem com s’explica que Àfrica, el continent menys densament poblat, sigui el que té els índex de pobresa més alts.
Com indica la Doctrina Social de l’Església, mitjançant encícliques socials de diversos Papes, les riqueses s’han de distribuir equitativament, perquè per sobre del dret a la propietat privada hi ha el BÉ COMÚ. Les riqueses del planeta han d’estar al servei dels habitants del planeta, no al servei d’uns pocs.
Hem de treballar per tal que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats i, un cop desenvolupades les seves capacitats, posin al servei de la humanitat totes les seves facultats.
Com diu la Mafalda: “Nadie puede amasar una fortuna sin hacer puré a los demás”. I avui podem afegir: Ningú no pot guanyar una fortuna anual, fins a un bilió de les antigues pessetes, sense deixar el camí ple de víctimes.
Àfrica central: Carregant llenya
Perquè hi ha injustícia social hi ha nens soldats, tal com recorda cada any NNUU el 12 de febrer, nens que han estat iniciats en la violència matant fins i tot als propis pares. És evident que a la societat europea això seria inimaginable. La pobresa familiar, educativa, intel·lectual, … porta a situacions de violència extrema. S’ha de sortir d’aquest cercle viciós, violència genera violència, i retornar la dignitat pròpia de l’ésser humà a totes i cadascuna de les persones que integren el nostre món.
Perquè una societat més igualitària és possible.


Joaquim Alsina

Permanent FISC-Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada