dissabte, 1 de febrer del 2014

DIA DE NACIONS UNIDES DEDICAT AL DIÀLEG ENTRE RELIGIONS

Al llarg de la història hem assistit a moments de violència i a èpocas de pau en el si de les societats en quant als practicants de religions no majoritàries. Els cristians no som innocents ja que segles passats hem assistit a persecucions i expulsions de jueus o musulmans i, en aquest sentit, tan sols cal recordar l’expulsió de jueus sota els Reis Catòlics el 1492 i l’expulsió de musulmans per Felip III el 1609. Cal fer un acte de penediment i demanar perdó com de fet ja ha succeït. Fins i tot hem assistit a depuracions per diverses qüestions dins del propi catolicisme, com va ser la supressió de la Companyia de Jesús a finals del segle XVIII i la manca de comprensió davant bisbes i religiosos com Monsenyor Romero i el bisbe Pere Casaldàliga el segle XX.

Dit això, no ens podem quedar en el passat, hem de mirar que passa en el present i quines relacions s’ han de mantenir amb altres credos religiosos avui i en el futur. És evident que, en aquests moments, són els practicants de religions cristianes els més perseguits a societats africanes i asiàtiques, per part de grups extremistes i integristes afins a Al-Qaida o moviments semblants. Posarem els exemples de Síria i Nigèria, dos dels molts països que estan vivint i patint aquesta violència. Síria té un govern corrupte però l’alternativa podria passar per grups armats integristes islàmics que s’han distingit aquests últims temps per ocasionar massacres entre la població cristiana siríaca en les seves versions ortodoxes i catòliques. Si aquests arribessin a governar que passaria amb aquestes comunitats cristianes? Ja són molts els que han abandonat el país. A nivell de Nigèria succeeix el mateix tant amb protestants com amb catòlics en aquelles regions de majoria islàmica.

Com indica la bona intenció de Nacions Unides per l’1 de febrer, cal establir diàleg i ponts o restablir-los si s’han trencat amb aquells grups que es neguen a acceptar els diferents en el si de les seves societats. És difícil però no impossible. Podria el Vaticà emprendre algun tipus d’acció per tal de millorar la situació? Podria ser la Comunitat de Sant Egidi, la que ho fes? Si més no, el que hem d’intentar des d’occident és no criminalitzar tots els integrants d’una religió i mantenir el màxim respecte envers els altres. El 2001, atemptat a les torres bessones, vaig escriure que els grups que varen instigar l’atemptat no existirien si no s’haguessin criminalitzat sobre tot des de l’administració Bush.

DIÀLEG, fàcil i difícil. Tant de bo que, també des de Nacions Unides, ja que hi són representades totes les nacions del món, no sols es parli i es tinguin bons desitjos, que s’actuï en ares a assolir el clima de pau al que tenim dret tot els habitants del planeta, independentment de la religió que es practiqui. Esperem que millorant el nivell cultural de determinats pobles ajudi, també, a millorar la situació. Perquè seguim creient que un món millor és possible.

Joaquim Alsina

Permanent de FISC-Catalunya




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada