dimecres, 19 de novembre del 2014

INFÀNCIA I DESIGUALTAT

Etíopia: carregant aigua
Nacions Unides dedica un dia del mes de novembre al nen. Al món hi ha molts infants que pateixen les conseqüències de la desigualtat social. Si entre els adults la dona és la més afectada per la pobresa, 7 de cada 10 pobres són dones, entre els infants la nena es veu més afectada que el nen. Així, més que dir el dia del nen hauríem de dir el dia de la nena, i també del nen. A l’Àfrica és molt habitual que les nenes vagin a buscar aigua a quilòmetres del poblat i com que arriben tard a l’escola no se les permet entrar-hi, en canvi els nens van a l’escola habitualment, és el que sol passar a un país com Etiòpia.
Camí del poblat.

A finals d’octubre, Òxfam Intermón va publicar un informe sobre desigualtat a Espanya i al món, informe que ha merescut algunes pàgines als diaris i alguns espais a les televisions. Entre altres coses, l’informe fa afirmacions com les següents:

1. Les 67 persones més riques del món acumulen el mateix que els 3.500 milions de persones més pobres del planeta.

2. Els 20 espanyols més rics acumulen una quantitat equivalent al que tenen els 9 milions d’espanyols més pobres.


Amancio Ortega
3. Amèrica Llatina és el continent amb més desigualtat i, d’aquí, els nivells de delinqüència tan alts que hi ha a les societats llatinoamericanes.

4. En relació amb el punt anterior, 40 de les 50 ciutats més violentes del planeta estan situades a Amèrica central i del sud.

5. Espanya és el país amb més desigualtat de la Unió Europea després de Letònia.

6. A nivell mundial, els fills viuran pitjor que els seus pares.

 

Treballador del tèxtil

7. En canvi, en època de crisi, els més rics han acumulat molta més riquesa, mentre les classes mitjanes s’estan pauperitzant.

8. No és que els més pobres no millorin, milloren una mica, però els més rics milloren exponencialment.

9. Les grans fortunes evadeixen impostos a paradisos fiscals o aprofiten el que les respectives legislacions nacionals els permeten fer.

10. Les grans empreses poden arribar a pagar tan sols un 1% i un 3% d’impostos. Fa poc s’ha fet públic que a Luxemburg han donat moltes facilitats a grans empreses per a què radiquin al país, pagant tan sols un 1% d’impostos.
Escola de Zimbabwe      


Davant aquesta situació no és estrany que una bona part d’infants del món, al voltant de 500 milions, tan sols sobrevisquin. No n’hi ha prou amb la creació de fundacions per part de grans magnats, cal justícia.

Que tothom pagui el que li correspon. És absurd que un assalariat pagui un 22% i una gran empresa un 1%. Cal que tota la població tingui accés a l’educació i a una bona educació primària, secundària i universitària. Perquè a aquests nivells és on s’inicia
la discriminació i la impossibilitat de que l’ascensor social funcioni. Tan sols així no caldrà fer informes sobre desigualtat.

Cal canviar la situació per assolir un món millor.

Joaquim Alsina

Permanent FISC-Catalunya
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada